Potrebno je redovno provjetravati prostorije

Radon je prirodni radioaktivni gas, koji nastaje raspadom prirodnog uranijuma. Uranijum je svuda u zemlji, tako da radon mođe ući u dom, kancelariju ili bilo koji drugi prostor. Radon se brzo razgrađuje na otvorenom, ali u zatvorenom prostoru sa lošom ventilacijom može dostići veoma visoke koncentracije. Koncentracija radona je veća u podrumima i prizemljima, a opada sa višim spratovima.

 

Tek prije 30 godina počeli smo da učimo o štetnim efektima ovog gasa - sa svojim kratkotrajnim proizvodima raspadanja, radon je drugi najčešći uzrok raka pluća, posle pušenja. Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da se 3 do 14% slučajeva raka pluća može pripisati radonu.

Koncentracija radona nije ujednačena širom Slovenije. Veća koncentracija je u Suvoj Krajini, na Idrijskom, Poljanskoj dolini i Krasu. Razlog leži u geološkom sastavu tla, jer porozne stijene propuštaju gas i omogućavaju njegov prodor iz zemljine kore prema površini. Veća koncentracija radona je na nekim mjestima vezana za ljudske intervencije. Takav prostor je i Parmova u Ljubljani, Zelena jama i neke tačke duž željezničke pruge. Da je Parmova problem, otkrili si 1995.godine, kada su rađena mjerenja u Parmovoj 35, gdje se nalazi Željeznički muzej. Izmereno je skoro 5.000 bekerela po kubnom metru vazduha. Poređenja radi, dozvoljena granična vrijednost koncentracije radona u vazduhu radne sredine je 1.000 Bq/m3, aživotne sredine 400 Bq/m3. Koncentracija radona drastično opada kada se prostorije provjetravaju. 

 

Kada se izmjere povišene vrijednosti, savjetuju se mjere koje mogu u velikoj mjeri da smanje prisustvo radona. Najjednostavnija mjera je redovno provjetravanje prostorija. To znači da ujutru, popodne i uveče provjetrite sobu nekoliko minuta. Ako to nije dovoljno, na zgradi se mora postaviti poseban sistem ventilacije. To nisu komplikovane, ni posebno skupe mjere, objašnjava Omahen. Stručnjaci takođe žele da investitori prije izgradnje nove zgrade provjere da li je radonsko zračenje preterano. U ovom slučaju treba konsultovati stručnjake, kako spriječiti da radon uđe u zgradu tokom izgradnje - ali ne kasnije, kada se zgarda već završi, upozorava Omahen. Međutim, svijest o tome kod nas još nije naročito visoka.

 

IZVOR: Dnevnik, četrvrtak 29.8.2013, članak: Potrebno je redovno provjetravati prostorije, Mojca Lorenčič (Foto: Tomaž Skale)

 

Više pročitajte na: Dnevnik

 

ČLANAK: POTREBNO JE REDOVNO PROVJETRAVATI PROSTORIJE (DNEVNIK, 29.8.2013)
Više pročitajte na: Treba je redno zračiti prostore.pdf (256.2KB)

Osjetite svježinu u svom domu.

Aktuelno


Imate pitanje? PIŠITE NAM!

Ime i prezime
Telefon *
E-pošta *
Poruka