Rekuperacija ego

Ventilacioni element Lunos ego


Ego element može funkcionisati i kao samostalna jedinica. Element je pogodan za ugradnju u kupatila, WC, praonice i ostale prostore površine do 10 m2.

Osobine elementa

Inovativni sistem decentralizovanog sistema za kontrolisanu ventilaciju LUNOS. Djeluje na principu regenerativnog toplotnog izmjenjivača.
Rekuperatorska jedinica ego je podijeljena na dvije polovine, koje funkcionišu kao samostalne jedinice. Svaki dio upotrebljava svoju polovinu izmjenjivača toplote, koji pomoću ventilatora dovodi odnosno odvodi vazduh u/iz prostora. Zbog takvog režima rada element je pogodan za ugradnju u prostore koji imaju, tehnički gledano,  "najslabiji" vazduh (kupatilo, WC, praonica, kuhinja ...)
Toplota se promjenom smjera rada ventilatora "sakuplja" u akumulatoru toplote i koristi za grijanje svejžeg vazduha, koji se "uvodi" u prostor.
U potpunosti ispunjava (i daleko prevazilazi) sve zakonske norme i standarde u smislu energetske efikasnosti.
Visoko efikasni Brushless DC motor ventilatora obezbjeđuje najnižu potrošnju energije, koja iznosi samo 0,2W/h i dostiže izuzetnu energetsku efikasnost. Toplotna efikasnost elementa iznosi 87,7 %. Element je testiran do -35 °C temperature spoljašnjeg vazduha.
Element je jedinstven po svom tihom radu -  16,8 dB je ništa više nego teško primjetan šum, koji prevazilazi sve standarde i propise protiv buke, koji danas postoje. Izrada i funkcionalnost su standardu sa njemačkim građevinskim i energetskim standardima.

 

Funkcionisanje elementa

Akumulator toplote se napaja sa toplotnim potencijalom "ispumpanog" korišćenog vazduha. Tokom povratnog rada ventilatora, tako sačuvana energija grije svježe "dovedeni" vazduh. Zahvaljujući dvijema odvojenim polovinama u samom elementu, jedinica istovremeno "dovodi" i "odvodi" vazduh iz prostora. Tok vazduha kroz odvojene cijeline se izmjenjuje približno na jedan minut, što znači da se unutrašnji zagrijani vazduh "odvodi" pri čemu se akumulator toplote napuni. Nakon toga se proces "okrene" i približno jedan minut svježi vazduh se "uvodi" spolja, grije akumuliranom energijom iz akumulatora i zatim "uvodi" u prostor. Na taj način se akumulirana toplotna energija ne troši bespotrebno i ostaje unutar željenog objekta.

 

Tehničke karakteristike

 
  • ZAPREMINSKI PROTOK: 5-45 m³/h
  • NIVO ŠUMA: 16,8 db
  • POTROŠNJA ENERGIJE: približno 1 W potrošene energije po jedinici, odnosno 0,2 W/h
  • TROŠKOVI ODRŽAVANJA: manje od 3 € godišnje (energija + filter) po rekupertorskoj jedinici.
  • Dimenzije: ø 160 x 500 mm.

Pripadajuća oprema:

1.) Multifunkcionalna kontrolna jedinica 5/UNI sa usmjerivačem el. energije 5/NT18 za kontrolu do tri rekuperatorske jedinice ego sa signalizacijom stanja filtera

2.) Kontrolna jedinica 5/W2U: Kontrola nivoa protoka (5, 10, 20 ili 45 m³/h) i kontrola uključivanja/isključivanja. Uređaj posjeduje CE certifikat.

 

Proizvedeno u EU (Njemačka). Garancija: 2 godine