Rekuperacija E2

Novi LUNOS e2 energetski još efikasniji i tiši sa automatskom kontrolom vlage


LUNOS sistem za kontrolisanu ventilaciju sa toplotnom rekuperacijom.

 

Lunos e2 je sistem sa izuzetno visokom toplotnom efikasnošću od 93,6%. Čujnost tokom rada jedinice sada je smanjena na samo 11db, što je za ljude potpuno nečujno. Prednost koju kupci postižu ogleda se u adekvatnoj razmjeni vazduha sa potpuno zatvorenim prozorima i očuvanju toplote. Lunos e je poznat po izuzetno niskim troškovima ugradnje, jer nije potrebno postavljati razvodne cijevi, zbog čega je odlično rješenje kako za novogradnje, tako i za objekte u renoviranju. Automatska kontrola vlažnosti obezbjeđuje optimalne performanse sistema i osigurava optimalnu životnu klimu tokom svih godišnjih doba.

 

Na godišnjem nivou, svaka jedinica rekuperatora troši oko 2,3 Eura električne energije. Filteri su izdržljivi i mogu se prati tekućom vodom, ali možete izabrati i filtere za polen, koji su posebno pogodni za alergične osobe i osobe sa osjetljivim zdravljem.

 

Pogledajte kratak film o ugradnji sistema za kontrolisanu ventilaciju Lunos e2!

NOVA generacija najprodavanijeg sistema za kontrolisanu ventilaciju - Lunos e2. Sistem za kontrolisanu ventilaciju  Lunos e2 se svake godine unapređuje, tako da je 2016.-te godine bio ponovo nagrađen kao najbolji ventilacioni sistem »Best of 2016 «, u isto vrijeme je dobio i prestižnu nagradu za energetsko najefikasniji proizvod godine »Best product of the year 2016« u kategoriji funkcionalnost i ekologija.

Prednosti Lunos e2


 

Nečujan rad

Elektromotori visoke efikasnosti i poslednje tehnologije - ekonomični i ekološki, u kombinaciji sa optimizovanim i posebno projektovanim ventilatorima su dosadašnje zvuke ventilacionih sistema - skoro potpuno  otklonili. Sa samo 11,5 dB* na 1. stepenu, 17,5 dB* na 2. stepenu in 23 dB* na 3. stepenu rada (čemu odgovara 17, 38 odnosno 48 m3/h zapreminskog kapaciteta vazduha) klasifikuje jedinicu u područje daleko ispod DIN zahtjevanih graničnim vrijednostima za životne i spavaće prostore. LUNOS postavlja potpuno nove standarde u smislu nivoa zvuka u kontrolisanoj ventilaciji. Poređenja radi - smanjenje zvuka za 3dB znači upola manji nivo intenziteta zvuka. Nova generacija Lunos e2 je  smanjila buku tako efikasno da je pribiližno 3 puta manja nego što zahtjevaju najstroži standardi. 

*nivo zvuka prilom rada na udaljenosti od 1m

 

Ekološki

Prema izračunatoj potrošnji energije od 0,07 W/m3/h sistem e2 je izuzetno energetski efikasan i zato aktivno doprinosi očuvanju okoline, kao i uštedama koje se osjećaju u kućnom budžetu. Specifikacije aktuelnog standarda DIN 1946-6 za proizvode energetske efikasnosti, su višestruko prevaziđene, što jedinicu e2 postavlja na 1. mesto među uporedivim proizvodima.

 

Inovativnost

e2 radi po poznatom principu regenerativne izmjene toplote, koju je firma LUNOS unaprijedila skoro do savršenstva. Takozvani "acuvent" - toplotni akumulator je postavljen po sredini protoka vazduha, na koga koga utiče ekonomični motor sa aksijalnim ventilatorom. Promjenom smjera toka vazduha koji se namjenski prouzrokuje radom ventilatora, keramičko jezgro akumulira toplotu iz vazduha koji se "izvlači" iz prostora i tu energiju prenosi na "ulazni" vazduh. Taj proces je toliko efikasan, da se pri promjeni vazduha gubi samo cca. 10% energije za grijanje. Za uravnotežen rad je preporučljivo ugraditi dvije jedinice, odnosno parni broj jedinica e2. Veoma važan dio ventilacione jedinice je efikasan filter. Filteri su trajni i jednostavni za čišćenje. Za ljude sa alergijama i slabijim zdravljem nudimo posebne mikro filtere, koji obezbjeđuju da polen, nečistoće i čestice prašine ne mogu ući u životni prostor.

 

Veličina

e2 je najmanja decentralizovana jedinica za kontrolisanu ventilaciju životnih prostora sa rekuperacijom toplote i radi po principu regenerativne izmjene toplote.  Uz pomoć najmodernije tehnologije nam je pošlo za rukom konstruisati akumulator toplote iz keramičkog kompozita, koji ima povraćaj toplote u vrijednosti od 93,6%. Kombinacija sa visoko efikasnim ekonomičnim i ekološkim elektromotorom i pametnom kontrolom je omogućila LUNOS-u razvoj najštedljivije jedinice za kontrolisanu ventilaciju.

 

Integrabilnost

Svuda gdje je ugrađen bilo koji LUNOS sistem za kontrolisanu ventilaciju, e2  se može instalirati u već postojeće otvore u spoljnim zidovima tipa ALD-R 160 ili ALD-R 160 L ili LUNOtherm elementima. e2  se može kombinovati i u novogradnjama sa svim LUNOtherm elementima. U kombinaciji sa LUNOtherm fasadnim elementima pored prozorskog okvira ostaje jedva vidljiv otvor. Rešetke i zahvati u zidu nisu više potrebni.

 

Svestranost

LUNOS e2  se može upotrebiti u novogradnji, kao i kod renoviranja. U novogradnji se e2 može ugraditi postavljanjem zidnog kućišta pri formiranju zidova ili kasnije (ili kod sanacija) probijanjem zida u prečniku 162mm - što se izvodi posebnom bušilicom. Zid mora biti minimalno 30cm debljine (sa uračunatom izolacijom). Jedinica se sa niskonaponskim kablom (12V) povezuje direktno sa kontrolnom jedinicom (220V).

 

Kontrolisana ventilacija sa rekuperacijom toplote je sa LUNOS e2 jedinicom efikasnija nego ikada!

 

  • Potrošnja električne energije po svakoj jedinici je:
  • 1,2 W pri zahtjevanom protoku 17 m3/h
  • 2,3 W pri zahtjevanom protoku 38 m3/h
  • 3,0 W pri zahtjevanom protoku 48 m3/h


To znači potrošnju od 0,07 W/m3/h pri povraćaju toplote u vrijednosti od 93,6 %.

Važna nam je trajnost!
 Svi proizvodi su proizvedeni isključivo iz ekoloških i recikliranih materijala. Postupci obrade su takođe u okviru najsavremenijih ekoloških normi.